Alles van Ermelo
Bekijk de agenda
< juli 2020 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
27
 
 
1
2
3
4
5
28
6
7
8
9
10
11
12
29
13
14
15
16
17
18
19
30
20
21
22
23
24
25
26
31
27
28
29
30
31
 
 

Erfgoed Gezocht: Archeologische speurders gezocht voor onderzoek op de Veluwe

Erfgoed Gezocht: Archeologische speurders gezocht voor onderzoek op de Veluwe
Ermelo
20:00 - 22:00 uur
Museum ‘t Pakhuis, Molenaarsplein 24, 3851 MZ Ermelo


Eind april zal een nieuw project, genaamd Erfgoed gezocht, van start gaan waarin iedereen kan meespeuren naar archeologische resten op de Veluwe. Dit project is een samenwerking tussen Erfgoed Gelderland en de Universiteit Leiden en iedereen met interesse voor archeologie kan meedoen.

Informatiebijeenkomst in Museum het Pakhuis te Ermelo
De afgelopen jaren is de hoogte van Nederland gedetailleerd in kaart gebracht met de zogenaamde LiDAR techniek (voor iedereen te raadplegen via het Actueel Hoogtebestand Nederland). Het grote voordeel van deze techniek is dat metingen door vegetatie heen gaan. De ondergrond van bijvoorbeeld bosgebieden is nu voor het eerst zichtbaar zonder dat bomen en struiken het zicht belemmeren. Dit levert een grote hoeveelheid nieuwe archeologische vondsten op zoals o.a. grafheuvels.

De werkzaamheden
Omdat het traceren en evalueren van deze nieuwe resten een te grote klus is voor archeologen alleen, wordt aan eenieder die geïnteresseerd is gevraagd om mee te speuren naar nieuwe grafheuvels en andere archeologische structuren. Als eerste onderdeel van dit proces zal via de computer op de hoogtekaart gezocht worden naar nog onbekende archeologische structuren. Dit zal gebeuren via een online platform voor burgerwetenschap (www.zooniverse.org onder de projectnaam Erfgoed Gezocht / Heritage Quest) en kan gewoon thuis in een vrij momentje worden gedaan. In een tweede fase zullen we het veld in gaan om de nieuw ontdekte structuren in de werkelijkheid te evalueren.

De informatiebijeenkomst
Tijdens de informatiebijeenkomst op 24 april in Museum het Pakhuis te Ermelo zal het doel en de opzet van het project uiteengezet worden, zal uitgelegd worden hoe het speuren praktisch in zijn werk gaat en zullen we daar gezamenlijk mee starten via het online platform. Daarnaast wisselen wij graag ervaringen en suggesties uit met mensen die al ervaring hebben met het speuren naar archeologische resten. Aanmelden is niet nodig.
Voor meer informatie over dit project kunt u zich richten tot Eva Kaptijn (e.kaptijn@erfgoedgelderland.nl).

Informatiebijeenkomst Erfgoed Gezocht project« terug
Zakelijk inkomensbeheer Financial Health
Verzekeringen Kantoor Van den Berg Harderwijk
Fit in 30 minuten per week Fitention Drielanden
LowLight Fotografie Menno Kuiper
Groencentrum Lammert van Nijhuis
Houthandel Ermelo Albert van der Horst