Bekijk de agenda
< juni 2019 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
22
 
 
 
 
 
1
2
23
3
4
5
6
7
8
9
24
10
11
12
13
14
15
16
25
17
18
19
20
21
22
23
26
24
25
26
27
28
29
30

Beleef de Nacht van de Nacht bij Ermelose schaapskooi

Beleef de Nacht van de Nacht bij Ermelose schaapskooi
Ermelo
Van 19:30 tot 22:00 uur
Schaapskooi, Postweg, Ermelo


Het is er aardedonker 's nachts bij de Ermelose schaapskooi. Een ideale locatie voor beleving van de Nacht van de Nacht. Zaterdag 27 oktober is dit landelijke evenement, waarbij aandacht voor de duisternis centraal staat.

Vijf lokale organisaties verzorgen van 19.30-22.00 uur nachtelijke activiteiten bij en in de omgeving van de schaapskooi. De Nacht van de Nacht is geschikt voor alle leeftijden en alle activiteiten zijn gratis. Door telescopen kan naar sterren en sterrenbeelden worden gekeken; er zijn nachtexcursies over de hei en door het bos, presentaties over nachtdieren, vleermuizen, energiebesparing en wild(aanrijdingen), voor kinderen worden er spannende verhalen over de nacht verteld en ze kunnen zich laten schminken. Bezoekers worden vanaf 19.00 uur op muzikale wijze welkom geheten door doedelzakspeler Jan van Doornum. Om 19.20 uur opent dorpsdichter Fiet van Beek de Nacht met een speciaal hiervoor geschreven gedicht. De schaapskooi en bezoekerscentrum Ermelo zijn te vinden aan de Postweg, per auto alleen bereikbaar via de Drieërweg tussen Ermelo en buurtschap Drie. Kijk ook op www.schapedrift.nl.

Beleef de duisternis
Het accent van de avond ligt op het ‘beleven' van de duisternis en de stilte van de nacht en de natuur. De schaapskooi van Ermelo is een ideale locatie, met weinig lichtvervuiling en geen bebouwing in de wijde omtrek. Alleen in het bezoekerscentrum brandt licht; eromheen is het nagenoeg donker. In het weiland bij de schaapskooi staan twee telescopen opgesteld om de maan en sterrenbeelden van dichtbij te kunnen bekijken. Deze dag is het drie dagen na volle maan, er is dan vrij veel licht. Door de telescopen zijn dan Mars, Uranus en Neptunus te zien. In de oude hooischuur wordt de beweging van sterren en planeten op een groot beeldscherm uitgelegd. Als het die avond bewolkt is zal aan de hand van een Tellurium worden verklaard hoe de bewegingen van de zon en de maan de seizoenen op de wereld bepalen. Ook geeft Astra Alteria bij de informatiestand in het bezoekerscentrum uitleg.

Nachtexcursies
De nachtwandelingen zijn altijd razend populair. Begin van de avond zijn er kortere wandelingen met een natuurgids, speciaal voor (groot)ouders met kinderen. Om 20.45 uur is er een stiltewandeling over de Ermelosche heide. Alle wandelingen zijn onder leiding van gidsen. Gebruik van zaklantaarns is hierbij niet toegestaan, alleen in uiterste noodgevallen. Af en toe wordt er stil gestaan om te luisteren naar vogels en andere nachtgeluiden.

Lezingen en verhalen
Op de bovenverdieping van het bezoekerscentrum zijn korte lezingen over wild en gemeentelijk donkertebeleid, nachtdieren, vleermuizen en energiebesparing. Er zijn doorlopend ruimtefoto's van André Kuiper te zien. In het oude herderverblijf worden verhalen over de nacht verteld. Kinderen kunnen zich laten schminken als spin of vleermuis.. Kortom; veel te beleven in het donker deze avond! Het is handig om een zaklantaarn mee te nemen om de auto terug te vinden op de parkeerplaats en ook voor goede verlichting op de fiets te zorgen!

Organisatie
De organisatie van deze avond is in handen van vijf organisaties:
- de stichting Natuur- en MilieuPlatform Ermelo (NMP Ermelo)
- de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV)
- de Sterrenvereniging Astra Alteria
- het Groennetwerk
- de Stichting Schapedrift Ermelo

Route-informatie:
De Ermelose schaapskooi is per auto ALLEEN te bereiken via de Drieërweg tussen Ermelo en buurtschap Drie. Op de kruising met de Postweg (een zandweg) staat een verwijsbord. De schaapskooi staat met bruine verwijsborden in de omgeving van Ermelo aangegeven.


Meer informatie www.schapedrift.nl

« terug
Palingroker Smokey Arjen Ermelo
Airconditioning - Ermelo Coolaction
Bakker Ermelo Bakkerij Harrie van Looijengoed
Footgolf - Ermelo Pitch&Putt Golf  Strand Horst
Accountant Putten MTH Accountants & Adviseurs
Rijopleiding Ermelo Van Buuren Opleidingen