Alles van Ermelo
Bekijk de agenda
< december 2023 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
48
 
 
 
 
1
2
3
49
4
5
6
7
8
9
10
50
11
12
13
14
15
16
17
51
18
19
20
21
22
23
24
52
25
26
27
28
29
30
31

Subsidie voor groene tuinen, bedrijventerreinen en schoolpleinen binnenkort beschikbaar

Subsidie voor groene tuinen, bedrijventerreinen en schoolpleinen binnenkort beschikbaar
Putten Geplaatst 15 februari 2021

Inwoners, bedrijven en scholen die hun leefomgeving willen vergroenen kunnen de komende 4 jaar rekenen op een aanzienlijke financiële bijdrage van de gemeente Putten. De gemeenteraad heeft onlangs € 495.000 beschikbaar gesteld om te starten met Operatie Steenbreek: het vergroenen van tuinen, bedrijventerreinen en schoolpleinen.

Een klimaatbestendige en gezonde leefomgeving voor mens en dier
Ongeveer 40% van de bebouwde omgeving bestaat uit particulier terrein. Het vergroenen van de leefomgeving draagt in hoge mate bij aan de klimaatbestendigheid en de biodiversiteit. Het voorkomt droogte en wateroverlast, het zorgt voor verkoeling én het is goed voor vogels en insecten.

Met de regelingen in het kader van Operatie Steenbreek stimuleert de gemeente Putten inwoners, bedrijven en scholen daarom maatregelen te treffen. "Elke vierkante meter steen die wordt vervangen door groen helpt. Samen kunnen wij zorgen voor klimaatbestendige straten, buurten en wijken", aldus Roelof Koekkoek, wethouder Klimaatadaptatie.

De stimuleringsregeling voor inwoners en bedrijven
Voor inwoners en bedrijven is er de komende 4 jaar elk jaar € 50.000 subsidie beschikbaar voor klimaatadaptieve maatregelen:
- het weghalen van bestrating ("tegel eruit, plantje erin");
- het planten van bomen (op basis van het bestaande boomadoptieplan);
- het plaatsen van een regenton, -schutting of -zuil;
- het afkoppelen van regenwater;
- het aanleggen van een groen(blauw) dak;
- het nuttig gebruikmaken van hemelwater.

Bij de uitvoering van de stimuleringsregeling werkt de gemeente Putten samen met het regionale loket Veluwe Duurzaam. Meer informatie over het aanvragen van subsidie volgt binnenkort. De gemeente Putten adviseert inwoners en bedrijven de gemeentelijke berichtgeving in de gaten te houden.

De stimuleringsregeling voor scholen
Scholen kunnen een maximale bijdrage krijgen van € 12.500 voor het vergroenen van het schoolplein. Deze regeling heeft eveneens een looptijd van 4 jaar. Alle scholen in Putten ontvangen een brief van de gemeente Putten met meer informatie over de regeling en het aanvragen van subsidie.

Operatie Steenbreek
De gemeente Putten is één van de ruim 170 Nederlandse gemeenten die zich heeft aangesloten bij de landelijke campagne Operatie Steenbreek. Het belangrijkste doel is het vervangen van onnodige verharding (stenen) door een diversiteit aan groen. En dat is nodig, want ons klimaat verandert en dat is steeds vaker goed te merken. Er vallen meer heftige regenbuien en in de zomer zijn er langere perioden met hitte en droogte.

Groene tuinen, bedrijventerreinen en schoolpleinen maken de leefomgeving koeler en regenwater wordt beter vastgehouden. Bovendien biedt een groene leefomgeving een leefgebied voor insecten, vogels, amfibieën en andere kleine dieren. Maar ook de mens voelt zich beter in een groene omgeving: fijnstof wordt afgevangen, lucht wordt gezuiverd, het draagt bij aan een betere stemming en het zorgt zelfs voor een sneller herstel na ziekte. Zelfs de waarde van onroerend goed stijgt. Kortom: groen heeft ook een belangrijke economische waarde.

Reacties op dit bericht


Zelf een reactie toevoegen

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
« terug

DA Boeve Drogisterij Parfumerie Ermelo
Coolaction Ermelo Harderwijk Airconditioning Warmtepompen
Fit in 30 minuten per week Fitention Drielanden
Zakelijk inkomensbeheer Financial Health
Finshare
Wok Inn Ermelo