Alles van Ermelo
Bekijk de agenda
< december 2023 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
48
 
 
 
 
1
2
3
49
4
5
6
7
8
9
10
50
11
12
13
14
15
16
17
51
18
19
20
21
22
23
24
52
25
26
27
28
29
30
31

Betrokken ondernemers gevraagd door Alzheimer

Betrokken ondernemers gevraagd door Alzheimer
Geplaatst 20 mei 2015

Ermelo/Putten Ineke de Kruijf is de nieuwe coördinator van de werkgroep Voorlichting van Alzheimer NW-Veluwe.


Winkeliers, banken, verenigingen, kerken, supermarkten en clubs kunnen bij haar een voorlichtingsbijeenkomst over dementie aanvragen. Dementie gaat helaas aan niemands deur voorbij, want één op de vijf mensen krijgt deze hersenziekte.

"Als ik bedrijven benader over de mogelijkheid om hun personeel te informeren over dementie, merk ik dat ze daar nog nooit over hebben nagedacht. Ze horen mijn verhaal wel aan, maar zien voorlichting toch niet zo zitten. Waarschijnlijk omdat het bij de meeste niet leeft." zegt Ineke de Kruijf. "Ik vraag me dan af hoe zij hun baliemedewerkers, verkopers en caissières voorbereiden op het omgaan met klanten die dementie hebben. Hoe reageert hun personeel op mensen die agressief worden omdat het pinnen niet wil lukken en zij geen geld bij zich hebben? Wat doen medewerkers als een klant elke week een agenda wil kopen terwijl ze weten dat die persoon al eerder agenda's heeft gekocht? Wat doe je als iemand de weg kwijt is in je supermarkt, luid gaat roepen en in paniek raakt als je hem wilt helpen?"

"Mensen met dementie voelen zich onveilig en worden daardoor soms onredelijk. Tijdens voorlichtingsbijeenkomsten leggen we uit waarom het geen zin heeft om in discussie te gaan met een klant met dementie. En waarom het belangrijk is om rustig en vriendelijk te blijven, ook al is dat soms moeilijk. Hoe geagiteerder het personeel reageert, hoe meer de situatie escaleert. Als je weet waarom mensen met dementie reageren zoals ze reageren, kun je er beter mee omgaan. De gemeenschap zou wat meer oog mogen hebben voor deze mensen, zodat ze langer zelfstandig kunnen functioneren en niet in een isolement raken omdat ze niet meer naar winkels of verenigingen durven."

In sommige plaatsen in Nederland hebben bedrijven ingezien dat voorlichting belangrijk is. Lichtende voorbeelden zijn supermarkt Jumbo in Sappemeer en Albert Heijn in Doorn. Daar heeft het personeel dementietraining gekregen. Ze weten waar ze op moeten letten bij het herkennen van één van de vele vormen van dementie, zoals de Ziekte van Alzheimer. Oogcontact maken, begrip en geduld tonen als iemand naar iets op zoek is maar niet meer weet naar wat.

Ook Rabobank Randmeren heeft een informatieavond belegd voor haar baliemedewerkers. Daarnaast heeft het StimuleringsFonds van deze bank het voor Alzheimer NW-Veluwe financieel mogelijk gemaakt om voorlichting te geven in de hele regio. Die regio omvat de gemeentes Barneveld, Nijkerk, Putten, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Elburg, Oldebroek en Hattem.

Belangstellenden kunnen een voorlichtingsbijeenkomst aanvragen. De kosten zijn € 60 plus reiskosten. De meeste voorlichters zijn casemanagers dementie, verpleegkundigen en verzorgenden. Zij weten van de hoed en de rand en kunnen voorlichting geven die is toegespitst op situaties waar de bedrijven mee te maken krijgen.

Coördinator Ineke de Kruijf is bereikbaar op 06 - 84182661 en idkruif@gmail.com.

Reacties op dit bericht


Zelf een reactie toevoegen

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
« terug

Bank - Ermelo Rabobank Randmeren
Adresgegevens
Van 't Hoffstraat 24
3863AX Nijkerk
Telefoon
T 033-4675500


Jacobi Shiatsu en Stoelmassage Ermelo Putten
Manege Ermelo Sequoia Stables Ermelo
Fit in 30 minuten per week Fitention Drielanden
DA Boeve Drogisterij Parfumerie Ermelo
Finshare
Lantaarnpaal Reclame Calumma Ermelo