< december 2023 >
|
Duurzame dakvervanging bij Tomassen Duck-To B.V.

Op woensdag 23 maart 2016 zijn de eerste zonnepanelen geplaatst op de nieuwe daken van Tomassen Duck-To B.V.
Met veel innovatief vermogen en veerkracht is Tomassen Duck-To B.V. één van de grootste producenten van pekingeendenvlees in Europa. Hun innovatieve vermogen is ook zichtbaar in het project dat zij recent zijn aangegaan om hun energievoorziening te verduurzamen. Halverwege dit jaar, zullen de daken van hun vestiging aan de Harderwijkerweg in Ermelo vol gelegd zijn met zonnepanelen. In totaal liggen er dan 7.552 zonnepanelen op de daken, vergelijkbaar met ongeveer twee voetbalvelden. Deze zijn goed voor de productie van bijna 2 miljoen kwh aan elektriciteit per jaar. De hoeveelheid op te wekken energie komt overeen met de benodigde energie voor hun slachterij en vrieshuis. "Op deze manier wordt onze energievoorziening grotendeels energieneutraal" aldus Gerard Elbertsen, financieel directeur van het bedrijf. De oplevering van de nieuwe daken wordt verwacht in mei.
Verduurzaming van de lokale omgeving
Rabobank Randmeren en de Groenbank, onderdeel van Rabobank Groep, gericht op duurzame financieringen, zijn vanaf het begin betrokken geweest bij de totstandkoming van de nieuwe daken. Deze financiering onderstreept het belang dat Rabobank hecht aan het verduurzamen van de regio. Johan Braad, accountmanager van Tomassen Duck-To B.V.: "In onze jarenlange relatie met Tomassen Duck-To B.V. hebben we ons altijd ingezet als partner voor de financiële dienstverlening. Zo ook in de beweging van het bedrijf richting groene energiebronnen."
De gemeente Ermelo is een sterk voorstander van de verduurzaming van de lokale omgeving. Ondernemers als Tomassen Duck-To B.V. leveren, naast vele andere organisaties en bedrijven, een substantiële bijdrage aan de verwezenlijking van de klimaatdoelstelling van de gemeente Ermelo om in 2030 energieneutraal te zijn.
"Deze grootschalige dakvervanging is een hele grote stap in de goede richting en een mooi voorbeeld van een initiatief dat meehelpt in de verduurzaming van de gemeente Ermelo" aldus Jan van Eijsden, wethouder Duurzaamheid van de gemeente Ermelo.
Hoe duurzaam is Ermelo eigenlijk?
De gemeente Ermelo heeft de ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn. Om dit doel te bereiken, moet de komende jaren worden ingezet op de versnelling van activiteiten en maatregelen die hieraan bijdragen. Het huidige programma bouwt voort op het klimaatuitvoeringsprogramma 2010-2014. Gegevens van het ministerie van Infrastructuur & Milieu (I&M) tonen aan dat medio 2014 in Ermelo op 330 locaties zonnepanelen zijn geïnstalleerd waarmee jaarlijks bijna 1 miljoen kWh aan elektriciteit wordt opgewekt. Daarmee kan Ermelo ieder jaar bijna 300 huishoudens voorzien van elektriciteit. Aan de hand van de cijfers van netbeheerder Liander en de klimaatmonitor is een totale energieneutraliteit van 8% berekend in Ermelo in 2014 ten opzichte van 2010. Richting 2020 zet de gemeente in op een energieneutraliteit van nog eens 12%.
De weg naar energieneutraliteit bereikt Ermelo door enerzijds duurzame energie op te wekken en anderzijds te besparen op het energiegebruik. Er is dus een stevige inzet noodzakelijk voor het besparen van energie, maar zeker voor het duurzaam opwekken daarvan.
Meer informatie | www.rabobank.com
« terug
Adresgegevens
Van 't Hoffstraat 24 3863AX Nijkerk Telefoon
T 033-4675500 |